W krakowskim Cafe Nauka: skąd się bierze ból i jak go zmniejszyć?

Ból – jego źródła, sposoby odczuwania i zwalczania – to tematy kolejnego spotkania z cyklu Cafe Nauka w Krakowie, które odbędzie się 9 grudnia. O tych problemach będą dyskutować psycholog i neurofarmakolog.

Dyskusja pt. „Skąd ból?” będzie miała miejsce – jak zwykle – w kawiarni Pauza In Garden, znajdującej się w podziemiach Małopolskiego Ogrodu Sztuki. Zgodnie z konwencją krakowskiego cyklu popularnonaukowego, organizatorzy chcą na niego spojrzeć z perspektywy różnych nauk.

Uczestnikami dyskusji będą neurofarmakolog, prof. Barbara Przewłocka, od wielu lat kierująca Zakładem Farmakologii Bólu w Instytucie Farmakologii w Krakowie oraz dr Przemysław Bąbel – psycholog, adiunkt w Instytucie Psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie kieruje Zespołem Badania Bólu.

Jak zapowiadają organizatorzy, wśród tematów rozważanych przez panelistów będzie „nie tylko konkretne indywidualne doświadczenia bólu, ale też szerokie jego rozumienie i postrzeganie w kontekście m.in. funkcjonowania organizmu, zmian ewolucyjnych, walki z bólem, odporności na niego oraz świadomości i doświadczeń bólu”.

W trakcie wieczoru pojawią się więc np. takie pytania: Czy można patrzeć na coś tak drastycznego jak ból obiektywnie? Czy każdy żywy organizm coś „boli” – skąd na drodze powstania i rozwoju życia na Ziemi wziął się ból? Czy istnieje jakiś jednoznaczny mechanizm psychologiczny, farmakologiczny, neurologiczny na „wyłączenie bólu”?

O innych tematach mogą zdecydować sami słuchacze. Organizatorzy zachęcają do udziału i zadawania pytań panelistom. Wstęp na imprezę jest wolny,

Więcej o spotkaniu można dowiedzieć się na uruchomionym właśnie profilu Facebookowym Cafe Nauka: https://www.facebook.com/cafenauka

PAP – Nauka w Polsce

Pin It

Komentowanie zakończone.