zaprasza do wzięcia udziału
w interdyscyplinarnej konferencji pt.
Przy wspólnym stole,
która odbędzie się w dniach 29-30 czerwca 2017 r. w Warszawie.
Niezależnie od epoki historycznej dobry i smaczny posiłek był i jest ważnym elementem życia codziennego. Współcześnie problematyka jedzenia poddawana jest badaniom pod wieloma względami np. trendów na zdrową żywność i szczupłą sylwetkę, mody na gotowanie i prowadzenie blogów, turystyki kulinarnej, zwyczajów żywieniowych wynikających ze stylu życia czy medialnych i popularnych programów telewizyjnych.
Panele tematyczne:
- Od tradycji mówionej do książki kucharskiej i kulinarnego bloga.
- Rola i funkcje wspólnego posiłku.
- Potrawy i zwyczaje kulinarne.
- Kultura materialna i symboliczna stołu.
- Jedzenie w sztukach.
- Media w kuchni, kuchnia w mediach.
- Gotowanie na ekranie.
- Turystyka kulinarna.
Zgłoszenie tematów referatów (wraz z abstraktami) przyjmowane są do 17 marca 2017 r.
Zgłoszenie uczestników konferencji (bez referatów) przyjmowane są do 1 czerwca 2017 r.
Opłata konferencyjna wynosi 350 zł.
Zobacz
Ogłoszenie o konferencji
Redakcja strony