Co czwarta osoba przyznaje, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się w jej gospodarstwie domowym wyrzucić jedzenie. Dane pokazują, że częściej wyrzucanie żywności zdarza się osobom zajmującym wysokie stanowiska oraz uczniom i studentom niż osobom starszym, a zwłaszcza oceniającym własne warunki materialne jako złe.
Jednym ze sposobów na uniknięcie marnowania jedzenia jest oddanie zawartości lodówki komuś bliskiemu lub znajomemu, zanim wyjedzie się na urlop. Jednak w gospodarstwach domowych większości Polaków nie robi się tego – prawie dwie trzecie (61%) badanych otwarcie przyznaje, że nigdy nie oddaje jedzenia przed urlopem komuś znajomemu, a 12% robi to rzadko. Być może niektórzy zabierają żywność ze sobą lub kupują tylko tyle, ile na pewno wykorzystają przed wyjazdem, choć bez wątpienia nie jest to łatwe.
Prezentowane dane pochodzą z badania „Aktualne problemy i wydarzenia” przeprowadzonego w dniach 30 czerwca – 7 lipca 2016 roku przez CBOS.
Redakcja strony